ikona scroll
ÚvodNaši chuťoví arbitři

Naši chuťoví arbitři

Hodnotitelé jsou stejně zajímaví a různorodí jako hodnocené podniky. Oslovili jsme ty nejlepší ve svém oboru – šéfkuchaře, špičkové lektory i food bloggery, kteří píší ostře nabroušenou tužkou. Poprosili jsme je, aby se při návštěvě vžili také do role běžného hosta. Byly nápoje a jídlo profesionálně připravené?  Atmosféra příjemná? Obsluha ochotná pomoct?

Představujeme Vám letošní porotu:

 

Pavel Býček

Šéfkuchař

PAVEL BÝČEK po škole pracoval v Anglii, včetně michelinské Galvin at Windows či u francouzské gastrolegendy Pierra Koffmanna. Po návratu do Čech obhájil v Alcronu pod vedením Romana Pauluse michelinskou hvězdu. A roku 2018 s kolegou Pátkem otevřeli The Eatery. Jeho nejznámějším receptem je verze tradiční koprovky.

Elena Strápková

Gastro novinářka a šéfredaktorka

ELENA STRÁPKOVÁ žurnalistiku a PR pro cestovní ruch studovala také v USA. Cestovatelským a gastronomickým tématům se oddala i na stáži v CBS TV v New Yorku a psala o nich ve slovenských Hospodárskych novinách. Dnes šéfredaktorka magazínů Gurmán na Slovensku, Bar Magazine a Inbar and Restaurant.

Jakub Horák

Kuchař nejen japonské kuchyně

JAKUB HORÁK se stal jako zatím jediný Evropan mistrem světa v japonském vaření ve Washoku World Challenge, když vařil v restauraci Yamato. Porotu zaujal tím, že do japonských pokrmů zakomponoval ryze české suroviny jako svatojánské ořechy a nakládané chmelové výhonky coby poctu rodnému kraji.

Miroslav Voňka

Majitel a šéfkuchař To je Bistra

MIROSLAV VOŇKA Zkušenosti navařil v Londýně, Sydney i pražském Aromi, aby pak v rodném Hradci Králové otevřel vlastní podnik a místní gastroscénu dokořenil světovými chutěmi. Veganské kousky, masité i bezmasé jídlo, tradiční suroviny netradiční formou… a jednou měsíčně speciální večeře třeba v duchu streetfood.

Pavel Drdel

Šéfkuchař

PAVEL DRDEL - autor postní kuchařky, spolumajitel a šéfkuchař restaurace Sůl a Řepa, která 4. rokem drží Zlatého lva za nej restauraci v ČR. Objevil se v Masterchef Česko a pravidelně ho můžete vidět v Sama doma i v reportážích, novinách a časopisech hlavně díky konceptu zero waste.

Tomáš Hauser

Šéfkuchař

TOMÁŠ je kuchař srdcem i duší, posledních 8 let vaří na Buchlovsku v penzionu Zikmundov. Fandí lokálním surovinám, rád vaří typická česká jídla v moderním podání. Vaří impulzivně a experimentátorsky, na talíři prý nesmí chybět bylinky a květy. Milovník kávy a ohně – umí si představit vařit jen na něm.

Filip Kopecký

Majitel pražírny a kavárny

FILIP KOPECKÝ VOJEN SMÍŠEK pracuje pro turistickou oblast Budějovicko a vytváří obsah pro sociální sítě Jižních Čech. V minulosti měl na starosti třeba PR a marketing pro Skiareál Lipno. Je spoluzakladatelem a tvůrcem espresso baru Shots and Sparks v Lipně nad Vltavou, kde pracují s výběrovou kávou a lokálními produkty.

Tomáš a Dáška Novákovi

Majitelé pražírny

TOMÁŠ A DÁŠKA NOVÁKOVI je duo bratislavské rodinné pražírny Diamonds Roastery, které upražilo kdysi svou první dávku na domácím popkornovači. Pak si pořídili opravdové zařízení, absolvovali kurz v Kyjevě a začali lidi edukovat o kávě, pořádat cuppingy… až bylo jasné, že teď už se kávě a pražení musí věnovat na plný úvazek.

Vendy Vytisková

Cukrářka a majitelka kavárny

S VENDY VYTISKOVou to začalo nenápadně. Donesla na oslavu svůj první čokoládový obláček a byla šťastná, jak všem chutnal. Pustila práci a pustila se do pečení dortů a sestavování sweet barů. Dnes má v Jindřichově Hradci cukrářství Lavendy a pouští se i do slané gastrokapitoly jménem Bistrotéka LaVendy.

Dušan Škubák

Vinař

DUŠAN ŠKUBÁK je vinař a taky fotograf, filozof, vášnivý diskutér a zakladatel bratislavského festivalu ŽIVÉ VÍNA. Jeho vinařství Hektár v Malých Karpatech produkuje pouze 4 vína – bílé, oranžové, ryšavé a červené. Všechna jsou v kontaktu se slupkami a maximálně autentická. Plus má několik zajímavých nevinných odboček.

Margaréta Považanová

Kavino

MARGARÉTY POAVAŽANOVÉ život propojují dvě vášně: gastronomie a umění. Během studia hotelové školy se začala hlouběji věnovat vínu, až absolvovala sommelierský kurz. Zkušenosti pilovala v Bratislavě, Trnavě a aktuálně v Kavinu, které unikátně spojuje kávovou a vinnou kulturu. Dávají tu prostor hlavně malým malokarpatským vinařům.

Luboš Bogár

Distributor a apoštol vína

LUBOŠ BOGÁR absolvoval Weinakademie Rust v Rakousku a založil vinařskou školu WSET (The Wine & Spirit Education Trust), první oficiální školu tohoto typu na rodném Slovensku. V roce 2019 prošel program Master of Wine na Institutu Masters of Wine. Víno také distribuuje a sám si den bez pohárku neumí představit.

Marek Vácha

Pivovarník

MAREK VÁCHA je specialista na PR a komunikaci města, který se ve volném čase kromě hudby věnuje výpravám za lokálním pivem. Za poslední 4 roky navštívil převážně na kole přes 200 českých pivovarů a po ochutnání všech myslitelných druhů začal vlastní pivo také sám vařit pod výmluvným jménem Váchovar.

Kryštof Materna

Novinář

KRYŠTOF MATERNA je autor nejen knižního Pivandru, zábavného počtení o českých pivovarech a průvodce pro pivní výlety po různých krajích české kotliny. Stojí i za mobilní a webovou aplikací Pivandr, která usnadňuje objevování nových pivovarů a motivuje k výletům po několika krajích i tajuplných pivovarech v Praze.

Lenka Straková

Vášnivá sládková

LENKA STRAKOVÁ do světa sládkování vstoupila studiem VŠ chemicko-technologické v Praze. Většinu zkušeností navařila v Plzeňském Prazdroji. Získala prestižní titul IBD pivního someliéra. Její vytříbený jazyk a porozumění chutím umí tvořit jedinečné pivní zážitky. Oddanost kvalitě a excelenci je patrná v každé její pivní várce.

Jaroslav Brečka

Nejen majitel foodtrucku

JAROSLAV BREČKA je gastronaut, majitel kreativního slovenského bistra Coolňa a organizátor food festivalu FEST Cool Piknik na Slovensku v jedné osobě. Cestuje po světě a ochutnává jídlo od michelinských restaurací po street foodové spoty, protože nikdy nevíte, kde objevíte plnotučný kulinární klenot.

Vojta a Natálka Válkovi

Vinařství Válka, Nosislav

VOJTA A NATÁLKA VÁLKOVI jsou manželské duo, které vyrazilo hodnotit podniky v kategorii Víno a vinařství, kterou jejich vinařství vyhrálo v letech 2021, 2022 a 2023. Jsou (zatím) nejmladší generací rodinného bio organického vinařství, které hýčká osobitá vína z révy zrající na svazích přírodního parku Výhon.

Veronika Morávková

Dvorek :: café wine bistro :: Bořetice

VERONIKA MORÁVKOVÁ je emisarka z kavárny, kterou vyhledávají milovníci výběrové kávy a dobrot z lokálních surovin. Podávají víno, sýry, paštiky, dezerty… a navrch poetické posezení pod jabloní, v designovém kontejneru a ve stodole. Dvorek zvítězil v kategorii Kavárny a cukrárny v roce 2019, 2021 a 2023.

Jak hodnotíme?

Čísla nelžou. Proto jsme stanovili hodnotící kritéria s maximálním počtem bodů. Přidělené body byly sečteny a převedeny do procent. Prezentovány jsou všechny podniky, které získaly hodnocení nad 70 %.

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 10%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 5%

    originalita nabídky

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 30%

    chuť a kvalita kávy, pestrost nabídky

  • 30%

    chuť a kvalita dezertů

  • 10%

    nabídka a kvalita jiných nápojů

  • 5%

    kvalita nabídky drobných jídel

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    kvalita vína

  • 20%

    šíře sortimentu

  • 5%

    pochutiny k vínu

  • 25%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť kvalita, ošetření piva

  • 20%

    pochutiny k pivu

  • 10%

    sortiment piv

  • 5%

    nealko nápoje

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

A kdo nominoval?

Stejně jako loni jsme oslovili širokou veřejnost na jižní Moravě. Gastro fanoušci, gurmáni, spokojení zákazníci i nadšení laici nám posílali své nominace. Ptali jsme se na jejich neojoblíbenější podniky v jednotlivých kategoriích. Kde? Prostřednictvím dotazníků na webu www.gourmetjiznimorava.cz i na facebookové stránce @TheSouthMoravia. Sdíleli jsme dotazníky na instagramových profilech @tastymoravia a @southmoravia.

Své favority nominovali starostové měst a obcí jižní Moravy.

Zeptali jsme se na informačních centrech našeho kraje. Kde jinde získáte prověřená doporučení, kam za místními /gastro/ poklady?

A samozřejmě nesměly chybět nominace od odborníků, kteří se v turistickém ruchu skvěle vyznají. Své tipy přidaly DMO, tedy destinační managementy oblastí Moravská kras a okolí, ZnojmoRegion, Brněnsko, Slovácko a Pálava a Lednicko-valtický areál.

Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno