ikona scroll
ÚvodArchiv ročníkůRočník 2023

Ročník 2023

V roce 2023 naši porotci znovu prošli podniky po celé jižní Moravě, aby zjistili, kde vás čeká ten nejlepší zážitek. Zajímala je nejen chuť, ale i atmosféra, prostředí a jak o vás bude postaráno.

20. října 2023 jsme v pavilonu A na brněnském výstavišti odtajnili vítěze pátého ročníku!
Které podniky zářily? Mrkněte, kdo si odnesl ocenění a čím v roce 2023 nejvíc zaujaly!

Restaurace

  • Tomáš Hauser – Šéfkuchař v penzionu Zikmundov

Kuchař srdcem i duší, posledních 7 let vaří na Buchlovsku v penzionu Zikmundov. Fandí lokálním surovinám, rád vaří typická česká jídla v moderním podání. Vaří impulzivně a experimentátorsky, na talíři prý nesmí chybět bylinky a květy. Milovník kávy a ohně – umí si představit vařit jen na něm.

  • Matěj Kříž – Privátní kuchař v Rakousku

Kreativní šéfkuchař začal sbírat zkušenosti už při škole na stáži u Zdeňka Pohlreicha v Cafe Imperial a u michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse v hotelu Alcron. Poté vařil třeba v USA nebo Itálii, aktuálně je to v Rakousku, ale můžete si ho objednat i na soukromé akce coby privátního šéfkuchaře.

  • Oliver Pape – Privátní šéfkuchař

Vaří na privátních akcích, účastní se pop-upů a jídlo mění v nevšední zážitek. Vyrůstal na statku, ve Francii pracoval jako dřevorubec i v hotelu, kde odkoukal know-how. Po účasti v MasterChefovi vařil rok u Přemka Forejta v Entrée. Na jeho kuchařském stylu je to znát. Staví na sezóně a lokálnosti.

Bistra

  • Daniel Feranec – Slovesnký foodbloger a podcaster

Slovenský foodblogger přináší na Instagramu hodnocení bratislavských podniků, ale pravidelně vyráží i na gastrotripy po Evropě. Je pro pozitivitu a když mu někde nechutná, prostě o tom nenapíše. Od 2020 si zve do podcastu Podgast hosty od majitelů streetfoodových stánků po michelinské šéfkuchaře.

  • Zuzana Obuchová – Autorka blogu Na tanieri

Autorka blogu Na tanieri píše i do periodik jako InBar & Restaurant. Spojuje trio vášní: psaní, cestování a jídlo. Psaní o jídle ji neživí, přesto poznává svět prostřednictvím výběrové kávy, naturálních vín, autorských restaurací a bister… Objevuje a podporuje gastroprojekty, které za to stojí.

  • Tomáš Dvořák – Foodblogger z Taste of Red

Znáte ho jako Taste of Red. Rád jí, kolem jídla se toho u něj točí dost. Coby grafik spolupracuje s manželkou na vizuální stránce knih, převážně kuchařek. Neumí vařit, přesto má na Instagramu lifestylový foodie blog. Většina jeho příspěvků je recese. Věří, že o jídlo jde v první (a v poslední) řadě.

Kavárny a cukrárny

  • Vojen Smíšek – Spoluzakladatel espressobaru Shots and Sparks

Pracuje pro turistickou oblast Budějovicko a vytváří obsah pro sociální sítě Jižních Čech. V minulosti měl na starosti třeba PR a marketing pro Skiareál Lipno. Je spoluzakladatelem a tvůrcem espresso baru Shots and Sparks v Lipně nad Vltavou, kde pracují s výběrovou kávou a lokálními produkty.

  • Mário Adamčík – Několikanásobný šampion v přípravě kávy

Nadšený ambasador kávy, podnikatel s vášní pro gastronomii, barista a několikanásobný šampion v přípravě kávy. Otevřel několik úspěšných kaváren a zajímavých konceptů v ČR i SR. Prostřednictvím svých podnikatelských a vzdělávacích aktivit vytváří příležitosti pro hlubší pochopení a (d)ocenění kávy.

  • Jan Škeřík – Majitel kavárny Kafemysl

Majitel kavárny Kafemysl v srdci Litomyšle, barista roku 2017. Kdysi jezdil kamionem a dělal závodně karate. Jako barista začínal v Costa Coffee ve skotském Perthu, u nás pracoval v Double B coffee & tea, pro Coffee Source a La Marzocco. Říká, že kdo připravuje kávu, musí mít rád lidi a rozumět jim.

Víno a vinařství

  • Slavomíra Raškovič – Oceněná someliérka 2019

Oceněná someliérka 2019, majitelka titulů Wine & Spirit Education Trust Diploma a Weinakademiker. Spolumajitelka a hlavní someliérka Gašperova mlyna pod Vysokými Tatrami, který je na čelních příčkách slovenských gastro hitparád, od 2022 na mezinárodním žebříčku 1000 nej restaurací světa La Liste.

  • Michal Bažalík – Vinař z obce Svätý Jur

Mladý vinař žije s rodinou ve vinařské obci Svätý Jur v krajině vinohradů a lesů. K životu i vínu přistupují upřímně. Ve vinici sází stromy, pasou ovce a hledají balanc pro hrozny zcela bez postřiků a nafty. Experimenty a vize se mění v hrozny. Víno vzniká pomalu a spontánně, bez zbytečných zásahů.

  • Mikuláš Duda – Autor blogu Podkorkem.cz

V Rakousku vystudoval mezinárodní kurz WSET Diploma. Léta píše oblíbený blog Podkorkem.cz hlavně o moravských vínech. Během přípravy článků jezdí po Moravě za vínem a gastronomií, svými největšími koníčky. Pracovně navštěvuje vinařské regiony Itálie a Rakouska, miluje vinařské Toskánsko a Piemont.

Pivnice a pivovary

  • Matúš KrátkýMajitel pivotéky Pivní ráj Olomouc

Majitel pivotéky Pivní ráj Olomouc, jeden z organizátorů festivalu Moravská vernisáž piva a popularizátor piva na československém internetu. Je pivní konzultant pro gastropodniky, v Olomouci organizuje taptakeovery. Také pomohl rozběhnout létající pivovar Blázen na Čepu nebo podcast Otevřeme pivo.

  • Jiří Andrš – Spolumajitel pivovaru Clock z Potštejna

Spolumajitel řemeslného pivovaru Clock z Potštejna. Začínali jako domovarníci a nyní okupují prvorepublikovou továrnu, v níž vaří pivo, které chtějí pít i sami. Od založení pivovaru roku 2012 je jeho jednatelem, tedy člověkem pro všechno. Clock vaří piva všeho druhu, za mnohá získal různá ocenění.

  • Kryštof Materna – Autor nejen knižního Pivandru

Autor nejen knižního Pivandru, zábavného počtení o českých pivovarech a průvodce pro pivní výlety po různých krajích české kotliny. Stojí i za mobilní a webovou aplikací Pivandr, která usnadňuje objevování nových pivovarů a motivuje k výletům po několika krajích i tajuplných pivovarech v Praze.

Katalog Gourmet

Průvodce po úžasných restauracích, bistrech, kavárnách, vinařstvích a vinotékách, pivnicích a pivovarech jižní Moravy!

Ke stažení
Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno